ChatGPT benutten voor Feedback

In mijn vorige blog begon ik met de verkenning van verschillende concrete toepassingen van ChatGPT op leren en ontwikkelen. In die eerste blog keek ik naar de rol die ChatGPT kan spelen in begeleiding, rollenspellen en scenario-gebaseerd leren. Terwijl we het potentieel van dit technologisch fenomeen verder bekijken, verschuift de focus van deze week naar een onderdeel dat net zo belangrijk is in de wereld van leren en ontwikkelen. Lees verder en zie welke vragen je kan stellen om ChatGPT te gebruiken bij feedback & beoordeling. Continuous Feedback and Assessement

Continue Feedback & Beoordeling

Het gebruik van ChatGPT voor continue feedback & beoordeling kan zeer nuttig zijn vanwege zijn flexibiliteit, uitgebreide kennis en directe feedback mogelijkheden. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe ChatGPT voor dit doel te gebruiken:

1. Kennis checks: ChatGPT komt naar voren als een krachtige tool bij digitaal leren en kennisvalidatie. Met zijn enorme hoeveelheid informatie en zijn uitstekende conversatievaardigheid biedt dit geavanceerde AI-hulpmiddel een efficiënte manier voor directe kennischecks. Of je nu een concept wilt valideren dat je net hebt geleerd of een snelle opfrisser over een onderwerp nodig hebt, ChatGPT staat klaar om te helpen. Hoe werkt dat in de praktijk? Stel gewoon korte quiz-achtige vragen zoals: “Kun je me overhoren over een specifiek onderwerp?” Je vult de vraag optioneel aan door het aantal vragen dat ChatGPT jou stelt te vermelden en ChatGPT maakt direct een quiz en controleert de antwoorden. Met een korte quiz kun je dus snel en bijna moeiteloos het kennisniveau van medewerkers en jezelf controleren.

2. Gestructureerde Interacties: Als het gaat om structurele interacties komt ChatGPT naar voren als een onverwachte maar ijzersterke tool. Dit geavanceerde AI-hulpmiddel is niet zomaar een passieve chatbot, het heeft het potentieel om reguliere interacties van individuen en bedrijven te stroomlijnen en te verbeteren. Het lijkt misschien een beetje vreemd om een AI-hulpmiddel te gebruiken voor interactie, maar zo werkt het in de praktijk. Om een interactie met ChatGPT over een specifiek onderwerp te starten, kun je beginnen met een directe en concrete vraag gerelateerd aan dat onderwerp. Bijvoorbeeld: "Ik ben geïnteresseerd in het leren over het proces van digitale transformatie. Kun je het me uitleggen?" Onthoud, hoe specifieker jouw vraag, hoe waarschijnlijker je een relevanter antwoord krijgt. Na de initiële vraag kun je de interactie voortzetten met vervolgvragen of dieper ingaan op sub-onderwerpen om nog meer duidelijkheid te verkrijgen. Je kunt jouw eigen toevoegingen met ChatGPT delen of zelfs aangeven dat je denkt dat de realiteit anders is. Het is zelfs mogelijk, zolang de threat met ChatGPT nog open is, om een onderwerp dat gisteren werd besproken te herzien door te beginnen met de vraag: “Wat hebben we gisteren besproken over digitale transformatie?"

3. Directe Feedback: Inmiddels is er een ruim aanbod van op AI gebaseerde communicatiehulpmiddelen beschikbaar. ChatGPT onderscheidt zich daarbij als een krachtige en veilige tool voor het verzamelen en begrijpen van feedback. Of je nu een professional bent die input zoekt voor een project of een individu die zichzelf wil verbeteren, feedback verkrijgen is cruciaal. ChatGPT kan een belangrijke bijdrage leveren door middel van een interactieve dialoog. Om directe feedback van ChatGPT te krijgen over een specifiek onderwerp, moet je je vraag of uitspraak formuleren op een manier die expliciet vraagt om evaluatie, een mening of commentaar. Na het bespreken van een onderwerp, het beantwoorden van vragen of het delen van informatie, vraag je om feedback. Formuleer de vraag als: “Kun je me feedback geven over dit onderwerp?” ChatGPT heeft dus wel eerst context nodig om je te kunnen voorzien van feedback. Dat kan je doen door de context te delen en direct te vragen naar feedback maar je kan het ook doen na afloop van een conversatie metr ChatGPT.

4. Aanvullende Bronnen: Het identificeren van waardevolle aanvullende bronnen kan zijn als het zoeken naar een speld in een hooiberg. ChatGPT is een krachtig door AI aangedreven hulpmiddel dat is ontworpen om dit proces te versnellen. Of je nu een student bent die zoekt naar aanvullende artikelen over een onderwerp of een professional die op jacht is naar de laatste inzichten in de industrie, ChatGPT staat klaar om je te helpen. Vragen zoals: "Kun je aanvullende bronnen of artikelen over dit onderwerp geven?" of "Zijn er experts op het gebied van dit onderwerp waarvan ik op de hoogte moet zijn?" zullen je helpen meerdere bronnen te vinden die relevant voor je zijn. Houd er rekening mee dat ook hier geldt: hoe specifieker je de vraag aan ChatGPT stelt, hoe hoger de waarde van het antwoord. Zo genereert de vraag: Kan je aanvullende artikelen geven, een ander resultaat dan de vraag: Kan je aanvullende wetenschappelijke artikelen geven? Experimenteer dus met verschillende vragen om te testen wat de kwaliteit is van de antwoorden op jouw vraag.

5. Aanbevelingen: Het zoeken naar op maat gemaakte aanbevelingen kan een lastige taak zijn. Maar ook hier kan ChatGPT te hulp komen. Of je nu op zoek bent naar technische oplossingen of je wilt een chec” doen of je volledig bent, ChatGPT kan inzichten bieden die aansluiten bij jouw voorkeuren en behoeften. Om aanbevelingen van ChatGPT te krijgen over een specifiek onderwerp, moet je je vraag formuleren op een manier die expliciet om suggesties of advies vraagt. Ik heb het al eerder gezegd maar hoe duidelijker en specifieker je vraag, hoe relevanter de aanbevelingen van ChatGPT zullen zijn. Na het verkrijgen van een eerste aanbevelingen of aanvulling, kun je verder informeren naar details of vragen om meer suggesties. Hier zijn enkele voorbeeldvragen: "Hoe kan ik mijn kennis van dit onderwerp verder verbeteren?" Deze vraag werkt het best als je al aan conversatie hebt met ChatGPT over het onderwerp waarover je een aanbeveling wilt. Een ander voorbeeld vraag is: “Welke andere onderwerpen zijn gerelateerd aan het onderwerp dat ik met je heb gedeeld en zijn de moeite waard om te verkennen?”

Slotgedachten.

ChatGPT is niet zomaar een conversatie-AI; het is een bevestiging van hoe technologie benut kan worden om leren en ontwikkelen te ondersteunen. Hoewel het de menselijke interactie of de expertise van ervaren trainers niet vervangt, kan het wel als een aanvullend hulpmiddel gebruikt worden of ingezet worden om hiaten te overbruggen. ChatGPT heeft in elk geval meer te bieden dan vertalingen of het schrijven van emails. Leer de juiste vragen te stellen door te experimenteren met de bovenstaande onderwerpen en ervaar welke rol ChatGPT kan spelen. De bovenstaande voorbeelden zijn slechts een selectie uit een grote bibliotheek van onderwerpen waarmee je het leren en ontwikkelen in jouw organisatie kunt uitbreiden. Als je geïnteresseerd bent in deze bibliotheek, laat het me weten en ik stuur je zonder enige verplichting een kopie ervan.