Gezien de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt kampen bedrijven met aanzienlijke tekorten aan juist opgeleide werknemers. De concurrentie om top talent aan te trekken en te behouden is verhevigd, wat bedrijven aanzet tot het verkennen van inventieve manieren om hun medewerkers betrokken te houden. Een opvallende strategie daarin is gamification. Maar is dat slechts een tijdelijke trend of een echte game-changer? Verschillende onderzoeken tonen het positieve effect van gamification op werknemersbetrokkenheid aan. Wij zetten de getallen even op een rij:
1. Verhoogde betrokkenheid: De Aberdeen Group heeft in 2013 al aangetoond dat gamificatie zorgt voor een toename van 48% in de betrokkenheid van medewerkers. Sinds die tijd is dat percentage door de populariteit van gamification alleen nog maar groter geworden.
2. Toename in productiviteit: Onderzoek naar het effect van gamificatie in het werk wijst uit dat 89% van de deelnemers productiever is.
3. Efficiënter leren: Gamificatie in trainingsprogramma's versnellen leercurves met 60% in vergelijking met andere methoden van leren, waaronder ook de e-learning modules zonder gamificatie elementen.
4. Verhoogde motivatie: 84% van de medewerkers geeft aan dat ze gemotiveerder zijn door een gamificatietraining, vergeleken met 27% zonder deze aanpak.
5. Hoger adoptiepercentage: Na het toevoegen van gegamificeerde functies zoals badges en leaderboards, merkte Deloitte een stijging van 50% op in de adoptie van hun online training.
6. Groter behoud van vaardigheden: Onderzoek van eLearning Industry toont aan dat de deelnemers van gegamificeerde eLearning-platforms gemiddeld een 9% groter behoud van skills en vaardigheden hebben. Nu lijkt 9% niet veel maar het heeft een enorme positieve impact op kennisbehoud in de organisatie.
7. Directe feedback: Gallup benadrukt dat directe feedback in gamified systemen de betrokkenheid kan vergroten en de prestaties met 26% kan boosten. Daarmee heeft real-time feedback een grote impact op behoud van medewerkers wat ook blijkt uit recent onderzoek van Gallup
8. Erkenning: Bedrijven als McKinsey en EY wijzen erop dat gamificatie positief inspeelt op de universele wens voor erkenning van mensen.
9. Stimuleren van teamwerk: Gamified platforms kunnen het samenwerkingsniveau van teams met wel 58% stimuleren en hebben daarmee een enorme impact op de productiviteit van teams.
Terwijl in menig directiekamer de impact van gamification nog wordt onderschat tonen de bovenstaande onderzoeksresultaten, kengetallen en ervaringen de positieve impact aan op werknemersbetrokkenheid en productiviteit. Het initiatief van supermarktketen SPAR is daarvan een prachtig voorbeeld.
Supermarktketen SPAR lanceerden een gamification app waarmee collega's elkaar kunnen uitdagen in kennisduels, waarbij ze hun expertise kunnen tonen. Hoe meer vragen je beantwoordt, hoe hoger je klimt op het interne leaderboard. Dit initiatief leidde zelfs tot een medewerker betrokkenheid van 90% en van alle deelnemers voltooide 97,5% hun training. Daarmee is deze app een waanzinnig succes.
De dynamiek op de arbeidsmarkt vereist innovatieve strategieën om toptalent aan te trekken en te behouden. Gamification, is niet zomaar een trend - het is een transformerend hulpmiddel. Het voedt betrokkenheid, verhoogt de productiviteit en bevordert samenwerking. In deze snelle tijden, waar talent schaars is, komt gamification naar voren als een cruciale strategie om een gemotiveerde, betrokken en resultaatgerichte werknemersgroep te behouden. Voor degenen die zich afvragen hoe ze aan deze reis kunnen beginnen, hebben we een stappenplan samengesteld om gamification in elke organisatie op gang te brengen.
Benieuwd naar wat u kunt doen om gamification te implementeren? Klik op de onderstaande link of stuur een bericht en ontvang de stapsgewijze gids zonder enige verplichting.