Praktische toepassingen van ChatGPT in L&D

In mijn eerdere blogs heb ik de impact van AI op Leren en Ontwikkelen beschreven. Uit de vele reacties maak ik op dat er ook met name interesse is in de concrete toepassingen van ChatGPT binnen het domein Leren & Ontwikkelen. Hoe pas je het nu concreet toe in de praktijk? In de aankomende blogs zal ik dieper ingaan op specifieke voorbeelden om te laten zien dat ChatGPT een echte game-changer kan zijn. Er zijn heel veel verschillende toepassingen van ChatGPT, maar in deze blog beperk ik me tot twee toepassingen. praktische toepassingen ChatGPT

1. On-demand Tutoring

Met ChatGPT kunnen gebruikers direct antwoorden krijgen op hun vragen, op elk moment van de dag. Of het nu gaat om de voorbereiding van een verkooppresentatie of een communicatieplan voor de introductie van een nieuwe functie, ChatGPT biedt directe feedback. Daarmee is het een prachtig instrument om continu te leren. Laten we de voorbereidingen bij het maken van een verkooppresentatie als voorbeeld nemen. Een goede briefing van ChatGTP is overigens wel essentieel voor de kwaliteit van het materiaal dat ChatGPT genereert. Ik start meestal met het uitvragen van een raamwerk en vraag daarna pas meer details uit. In dit voorbeeld begin ik met het uitvragen van de bouwstenen voor een verkooppresentatie.

Mijn eerste vraag aan ChatGPT zal zijn: "Geef me een voorbeeld van hoe ChatGPT mij kan helpen met on-demand tutoring voor een verkooppitch, inclusief de vervolgvragen die ik daarna aan ChatGPT kan stellen.”

ChatGPT geeft het volgende resultaat:

De branche of industrie van de Klant: Je kunt ChatGPT vragen stellen over de branche of industrie van de klant, wat zijn recente trends en ontwikkelingen, de uitdagingen en de kansen. Binnen enkele minuten geeft ChatGPT jou een uitgebreid overzicht van deze markt, waardoor je uren onderzoekstijd bespaart.

Het opstellen van de Verkooppitch: NIet helemaal zeker van de structuur van jouw pitch? Vraag ChatGPT naar een beproefde structuur en start met de pijnpunten, gevolgd door de oplossingen die jouw bedrijf biedt en de waarde die de klant daardoor zal ervaren, en sluit af met een overtuigende vervolg actie. Hoe ziet die vraag er concreet uit? Jouw vraag aan ChatGPT zou kunnen zijn: "Wat is een effectieve structuur voor een verkooppresentatie van maximaal 10 slides?"

Bezwaren aanpakken: Je zou een rollenspel met ChatGPT kunnen doen, oefenen hoe je mogelijke bezwaren tijdens een verkooppresentatie moet behandelen. ChatGPT speelt de rol van de sceptische klant, wat je in staat stelt om jouw antwoorden te verfijnen en jezelf nog beter voor te bereiden. Hoe je ChatGPT concreet kan gebruiken in een rollenspel komt in deel twee van deze blog aan de orde.

Presentatievaardigheden: Als je wat onzeker bent over jouw presentatie-vaardigheden, kun je ChatGPT om tips vragen over effectieve presentatie en spreken in het openbaar. ChatGPT geeft advies over alles, van lichaamstaal tot het effectieve gebruik van visuele hulpmiddelen. Welke vraag stel je dan? Jouw vraag aan ChatGPT zou kunnen zijn: "Geef me tips voor een verkooppresentatie, inclusief advies over lichaamstaal en effectief gebruik van visuele hulpmiddelen."

Culturele aspecten: Jouw klant kan uit een ander land afkomstig zijn en dus is het handig om onderzoek te doen naar zakelijke etiquette en culturele aspecten uit het land van jouw klant. ChatGPT geeft je de essentiële do’s en don'ts, waardoor je een positieve indruk maakt tijdens jouw presentatie. Hoe krijg je deze informatie? Jouw vraag aan ChatGPT zou kunnen zijn: "Geef me tips over zakelijke etiquette en culturele aspecten voor een verkooppresentatie in Nederland, inclusief advies over lichaamstaal en effectief gebruik van visuele hulpmiddelen."

Opvolging en Volgende Stappen: Na de pitch kun je ChatGPT gebruiken om een overtuigende opvolgmail te schrijven met een samenvatting van de besproken hoofdpunten, de waardepropositie en de volgende stappen. Jouw vraag aan ChatGPT zou kunnen zijn: "Schrijf me een overtuigende opvolgmail na een verkooppresentatie, inclusief de besproken hoofdpunten zoals implementatie, ondersteuning en roadmap, bevestig de waardepropositie en stel vervolg stappen voor. Het resultaat is verbijsterend, je krijgt een zakelijk geschreven mail die op hoofdlijnen zal voldoen aan jouw verwachtingen, die natuurlijk nog wat aanvullingen en aanpassingen nodig heeft.

Door één vraag te stellen, ontvang je een uitgebreid actieplan voor een effectieve verkooppresentatie. De crux? Precisie in je vraag leidt tot rijkere antwoorden van ChatGPT, hoewel realiseer je ook dat ChatGPT langer nodig heeft om complexe vragen te beantwoorden. ChatGPT is ook geen wondermiddel en dus maakt het fouten. Het is juist de combinatie van mens en technologie die het resultaat uiteindelijk echt bijzonder maakt.

2. Rollenspellen en Scenario-gebaseerd Leren

Rollenspellen zijn een onmisbaar hulpmiddel voor verkoop, klantenservice en leiderschap. GPT’s vermogen om verschillende rollen na te bootsen stelt gebruikers in staat hun vaardigheden interactief aan te scherpen.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Stel je voor dat je een nieuwe medewerker klantenservice traint om een ontevreden klant te woord te kunnen staan. Start de sessie met ChatGPT door te zeggen: “Laten we beginnen met rollenspel over een ontevreden klant. Ik speel de klant en jij de medewerker.” “Zeker! Ik neem de rol van medewerker op me. Ga verder als de ontevreden klant en we zullen door het scenario heen gaan.” ChatGPT zal direct het karakter aannemen en de gebruiker uitnodigen zijn rol ook aan te nemen waardoor er een interactieve leeromgeving ontstaat.

Via deze methode kunnen medewerkers situaties uit hun eigen praktijk toepassen en de reacties van ChatGPT beoordelen. Om het meeste uit deze sessies te halen, kan je meerdere scenario's voorbereiden en de medewerker vragen die scenario’s te doorlopen. Vraag de medewerker ook de belangrijke leerpunten te noteren en achteraf feedback te geven op de rol die ChatGPT aannam.

Samengevat:

ChatGPT herdefinieert de grenzen van Leren en Ontwikkelen. Van on-demand tutoring tot dynamische rollenspellen, dit AI-platform voorziet in een scala aan leerbehoeften. Naarmate we het potentieel ervan leren benutten door nauwkeurige vragen te stellen verbeterd het leren met behulp van ChatGPT. Daarmee anticiperen we niet alleen op de toekomst van leren; we zijn er al actief mee bezig. Ontdek zelf de mogelijkheden van ChatGPT door ermee te experimenteren en integreer het vervolgens in de moderne praktijk van Leren en Ontwikkelen!

In mijn volgende blog ga ik dieper in op nog twee voorbeelden van de praktische toepassing van ChatGPT. Inmiddels heb ik een aanzienlijke bibliotheek met praktische toepassingen opgebouwd. Als je nieuwsgierig bent naar wat er in die bibliotheek zit, laat het me weten en ik deel het graag zonder enige verplichting met je.